Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 96. Yıldönümü dolayısıyla dün Cumhuriyet Korteji ve Çelenk Sunma Töreni ile başlayan Cumhuriyet Bayramı Coşkusu, bugün Vali Fuat Gürel’in Valilik Makamında tebrikleri kabulü ve Kent Meydanı Atatürk Anıtında düzenlenen Kutlama ve Tören geçişi programları ile devam etti.

Törene; Vali Fuat Gürel ve eşi Özlem Aras Gürel, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Seher Berker, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, KBÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Yaşar, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, gaziler, muhtarlar, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Vali Fuat Gürel ve Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Seher Berker tarafından alanda bulunanların bayramının kutlamasının ardından tören saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Vali Fuat Gürel, “Bugün, millet olarak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, yedi düvele karşı vermiş olduğumuz Kurtuluş Mücadelesi sonrasında kurduğumuz Cumhuriyetimizin 96. yıldönümünü tüm ülkede olduğu gibi Cumhuriyet Kenti Karabük’te de kutlamanın kıvancını ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Milletimizin bağımsızlığından ve hürriyetinden asla ödün vermeyeceğinin tüm dünyaya ilanı olan Cumhuriyet; “Türk Milletinin Karakterine Geleneklerine En Uygun İdare Şekli” olması sebebiyle Şüphesiz ki, Ulu önder Atatürk'ün Türk Ulusuna bıraktığı en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.

Cumhuriyet; bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesinin, toplumsal ve siyasal değişim projesinin de adıdır.

Cumhuriyet Türkiye’si, 1923'den bugüne kadar geçen süre içerisinde eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, kültür ve sanatta, sanayide velhasıl her alanda çok önemli gelişmeler kaydederek bilgi toplumu olmayı başarabilmiş ve teknolojik alanda önemli başarılara imza atmış ülkelerin arasında yerini almıştır. Genç ve iyi yetişmiş insan kaynağı, gelişen ekonomik gücü, köklü kültürü ve demokrasinin erdemleri ile binlerce yıllık devlet geleneğine ve büyük devlet olmanın tecrübe, hafıza ve refleksine sahip Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bundan sonra da çağdaş uygarlık yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir.

Dünyanın giderek küçüldüğü, devletlerin aralarındaki sınırların kaldırıldığı, ekonomilerinin birleştirildiği, barışın hâkim kılınmaya çalışıldığı bir dünyada; Bizim yaşadığımız coğrafyada, binlerce yıldır kardeşçe yaşayan insanlar birbirine düşman edilerek, gücümüzü, kaynaklarımızı tüketip güçsüz düşürmek, medeniyet yarışında geri bırakmak istemektedirler. Her ağacın kurdunun özünden olduğu gerçeğini iyi bilenler, bizi birbirimize düşürmek için her türlü hainliği planlamaktadırlar. Bu tür kışkırtmalara karşı uyanık olmalıyız. Kardeşliğimize halel gelmemesi için dikkatli olmalıyız. Birlik ve beraberliğimizi sürekli muhafaza etmeliyiz.

Dost bildiğimiz bir kısım ülkeler, bu coğrafyada sürekli nifak tohumları ekmektedirler. 15 Temmuzda değerlerimizi istismar edenlerle bölemedikleri Ülkemizi, şimdi de kandırdıkları insanlarla kurdukları terör örgütleriyle bölmek istemektedirler. Ancak, güçlü Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Zeytin Dalı hareketi, Fırat Kalkanı Hareketi ve şimdi de Barış Pınarı hareketiyle bu coğrafyanın sahipsiz olmadığını, istedikleri gibi at koşturamayacaklarını bütün dünyaya göstermiştir. Ortadoğu Coğrafyasının barışa ve huzura kavuşabilmesi için Ülkemizin her yönüyle güçlü olması gerekmektedir. Şükürler olsun ki gücümüzü göstermeye başladık.

Sevgili gençler;

Sizler geleceğimiz, ümidimizsiniz. Ülkemizin, uygar milletler arasında hak ettiği yeri almasında hayati görev size düşmektedir. Size emanet edilen değerleri muhafaza etmek, daha ileriye taşımak sorumluluğu sizin omuzlarınızdadır. Ülkemizin hedefleri olan 2023, 2053 ve 2073 hedeflerine Ulaşabilmemiz sizlerin gayretine ve çalışmasına bağlıdır. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk “Bu eseri ona bırakacağım ve gözüm arkada kalmayacak” sözleri ile işaret ettiği ve Cumhuriyeti emanet ettiği gençlersiniz.

İnanıyorum ki muasır medeniyet seviyesine ulaşma yolunda her geçen gün azim ve kararlılıkla ilerleyen, günümüzde de bölgesinde ve dünyada söz sahibi bir devlet haline gelen Cumhuriyetimiz, gençlerimizin omuzlarında bundan sonra da aynı hızla gelişmeye kalkınmaya devam edecek ve her türlü tehdide rağmen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifade ettiği gibi " ilelebet payidar kalacaktır".

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken Cumhuriyetimizin 100. yılına çok az bir süre kala 2023 hedeflerini yakalamış milli ve yerli sanayisini inşa etmiş bir Türkiye dileği ile Cumhuriyet bayramınızı en içten duygularla kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.

Millet olarak, Ulu Önder Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti ve değerlerini koruma ve daha ileriye götürme kararlılığımızı bir kez daha ifade ederek, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”diye konuştu.

Günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin okunduğu törende halk oyunları gösterileri düzenlendi. Özel Bahçeşehir Okulları öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Cumhuriyet” konu oratoryonun ardından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon, resim ve spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri Vali Fuat Gürel ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Kent Meydanında düzenlenen Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 96. Yıldönümü kutlamaları tören geçişi ile sona erdi